Geschiedenis van verhuizen.

Gepubliceerd: 08-02-2022

Huurcontract opslagruimte

Al vaker hebben we gezegd dat Nederlanders gemiddeld zo'n zeven keer in hun leven verhuizen. Dit is gebaseerd op huidige statistieken en niet op die van vroeger. Nu is verhuizen niet een fenomeen van de huidige tijd. Als je gezin groter werd, meer ging verdienen of de huur juist te gortig werd: tijd voor een nieuwe plek. Maar hoe ging dat eigenlijk in vroegere tijden? Wat of wie hielp met het verhuizen van de huisraad? In dit artikel geven we daar antwoord op, want we bespreken de geschiedenis van verhuizen vanaf de 16e eeuw.

Werkwijze en materialen

Hoewel er nu allerlei verschillende services zijn die je kunnen helpen bij de verhuizing, was men vroeger toch echt op zichzelf aangewezen. Verhuizen was vermoeiend en fysiek een zware taak, maar een stuk minder stressvol dan nu. Er was tot en met de jaren twintig geen sprake van verhuiswagens, dus was je aangewezen op een handkar of paard en wagen. Ook moest je bouwen op de kracht van je gezin om alle spullen op de kar te tillen. Het scheelt dat men vroeger overwegend niet veel meer bezit had dan een pan en pot, wat kleding en bij uitzondering wat boeken.

In de huidige tijd kun je gebruikmaken van een verhuiswagen, -dozen, -dekens en soms zelfs een -lift. Eerder kon men paard en wagen benutten, maar daar hield het zo goed als mee op. Van verhuisdozen was nog niet te spreken, dus als er behoefte was om spullen in te pakken gingen deze vaak in theekisten. Anders werd er ook houtwol of paardendekens gebruikt om beschadigingen tegen te gaan en het verplaatsen makkelijker te maken. Je kunt wel bedenken dat een theekist of deken het sjouwwerk alleen maar zwaarder maakten.

De verhuismarkt van het vroegere Amsterdam

In het Amsterdam van de 16e eeuw was de maand mei algemeen bekend als de maand om te verhuizen. Veel mensen moesten op 1 mei hun huis verlaten, omdat toen het merendeel van de huurcontracten ten einde liepen. Dit betekende dat een groot deel van de stad die dag op de been was om te verhuizen. De Amsterdamse overheid riep daarom ieder jaar in het begin van mei een verhuisdag af. Ging je verhuizen, dan werd er van je verwacht voor de middag het pand te verlaten. Vele jaren heeft dit systeem goed gewerkt, zo goed zelfs dat de rechtbank op die dag extra zittingen hield om uitspraken te doen over bepaalde problemen. Maar door veranderingen in de markt en contracten, verloor de verhuisdag over de tijd zijn significantie. Daarom werd deze in 1916 afgeschaft.

Een verhuizing binnen Amsterdam stelde in de renaissance, Gouden Eeuw, Verlichting en industrialisatie op zich niet zo heel veel voor. Als eerst had men niet veel te verhuizen, de gehele inboedel paste vaak op één handkar. Ook was de afstand niet perse een probleem. Uit cijfers is gebleken dat driekwart van de verhuizers naar een woning in dezelfde wijk ging. Zelfs één vijfde vertrok naar een woning in dezelfde straat.

Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de eerste vrachtwagens op de markt en werden ingezet om te verhuizen. Vanaf de jaren vijftig nam het verhuizen van particulieren toe in populariteit, omdat de welvaart meer inboedel als gevolg had. Er waren meer spullen om te verhuizen, maar ook meer weelde om iemand anders te laten sjouwen. Na theekisten en paardendekens deden ook verhuisdozen hun intrede op de markt en met de jaren bleven de technieken zich alleen maar verder ontwikkelen.

Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer met paard en wagen te verhuizen. Tegenwoordig zijn er allerlei aanbieders die je kunnen helpen met verhuizen en opslag. Zo ook Boxx Opslag. Als opslagverhuur specialist van opslagruimte van Nederland helpen we verhuizers die op zoek zijn naar transport en opslag. Met onze dienst Boxx on Wheels bieden we een volledige verhuisservice aan. Check onze verhuischecklist als je niets wil vergeten of neem contact op met een van onze ruimteadviseurs voor meer informatie. Kijk voor andere tijdelijke opslagruimte verder op de website.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk