Met welke kosten koper moet je rekening houden bij het kopen van een garage?

Gepubliceerd: 30-08-2022

Net als bij het kopen van een huis, komen er bij het kopen van een garage kosten kijken die voor de rekening van de koper komen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten en inschrijvingsgeld voor verenigingen. Daarnaast zijn er ook nog terugkerende kosten, die mogen we niet vergeten.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting voor een garagebox is 8%, tenzij de garagebox vlakbij je woning ligt en op dezelfde dag wordt gekocht als je woning zelf. Stel je koopt een appartement met een garage in de kelder. In dat geval ziet de belastingdienst de box als onderdeel van je huis en geldt het lage tarief van 2%, maar meestal moet je uitgaan van 8%. Let op: Op 1 januari gaat het hoge tarief van de overdrachtsbelasting omhoog naar 10,1%.

Notariskosten en kadasterkosten

Ook als je een garagebox koopt moet je eerst langs de notaris. Er moet een koopovereenkomst en leveringsakte worden opgesteld. Daarnaast moeten alle onroerende goederen (zoals externe opslagruimte in de vorm van een garagebox) in Nederland geregistreerd staan bij het kadaster. Al deze dingen kun je niet zelf doen, maar moeten door een notaris geregeld worden. Eén voordeel dat je hebt als koper: Je mag zelf de notaris uitzoeken. Wat betekent dat je dus kunt rondshoppen en tarieven vergelijken.

VvE

Als je een garagebox aankoopt die op een park ligt of er geldt appartementsrecht, dan word je in de meeste gevallen lid van de VvE. Lidmaatschap is altijd verplicht en daarom kan je er niet onderuit. De VvE regelt belangrijke zaken zoals het dagelijks en groot onderhoud, gemeenschappelijke opstal- en aansprakelijkheidsverzekering en behartigt in het algemeen de belangen van alle eigenaren. Naast maandelijkse kosten betaal je vaak een eenmalige bijdrage aan de VvE.

Te verrekenen kosten

Soms zijn er nog (maandelijkse) kosten die verrekend moeten worden met de vorige eigenaar. Dit is niet in alle gevallen aan de orde, dus bespreek dit goed met de verkoper.

Terugkerende kosten

Nadat de koop- en overdracht formeel bij de notaris is geregeld ben je officieel eigenaar, alleen dan ben je er qua kosten nog niet. In de meeste gevallen betaal je maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten zoals:

  • VvE
  • Belastingen Box 3
  • Onroerend Zaak Belasting
  • Rioolheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Opstal en inboedelverzekering
  • Servicekosten, stroom en beveiliging
  • In sommige gemeenten geldt erfpacht

 

Wil jij gemakkelijk extra opslagruimte kopen als investering of om zelf gebruik van te maken? Dan ben je bij Boxx Opslag aan het juiste adres. Wij denken zoveel mogelijk met onze kopers mee en willen het aankoopproces zo gemakkelijk mogelijk laten verlopen. Neem voor meer informatie contact op met onze ruimteadviseurs. Ook voor vragen over self storage of inboedelopslag kun je bij hun terecht.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk