Waar moet ik op letten bij het kopen van een garagebox?

Gepubliceerd: 26-08-2022

Een garagebox kopen is om verschillende redenen een slimme investering. Maar om te weten dat je écht de juiste koopt, zijn er een paar punten om goed op te letten. Denk hierbij aan de ligging, bereikbaarheid, veiligheid, rechten, welke kosten er voor de koper komen en wat de staat van onderhoud is.

1. Ligging en bereikbaarheid

Koop een garagebox die in de buurt ligt en die het liefst veilig, overdekt en goed bereikbaar is. Buiten dat dit prettig is voor jezelf, is het ook handig voor als je de garagebox wilt doorverkopen of gaat verhuren. Omdat de prijzen op bepaalde locaties (nogal) kunnen verschillen kan het de moeite waard zijn om externe opslagruimte te kopen die iets verder ligt dan je prettig vindt, maar waarop je wel flink kunt besparen. Dit is een facet om goed over na te denken.

2. Hoe zit het met de veiligheid?

Je wilt niet dat terwijl jij ligt te slapen er iets gebeurt met je inboedel of auto. En als dat wel gebeurt, wil je er zeker van zijn dat de verzekering alles dekt.

Check dus van tevoren:

  • Welke voorwaarden je verzekeraar stelt
  • Is de garagebox goed af te sluiten?
  • Hoe zit het met de brandveiligheid? Zijn er voldoende rook- en brandmelders?
  • Is er noodverlichting aanwezig?
  • Ligt de garagebox op een beveiligd terrein? Is er toezicht of bewaking? Is het 's avonds goed verlicht?
  • Is de garagebox onlangs nog geïnspecteerd?
  • De omgeving van de garagebox
  • 3. Is er sprake van een appartementsrecht?

Als er appartementsrecht geldt, krijg je te maken met een VvE (Vereniging van Eigenaren) met eigen regels en kosten. De verkoper moet dit vermelden en kun je controleren. Van deze vereniging moet je verplicht lid worden. Het kan ook zijn dat een garagebox een zelfstandig kadastraal perceel is, in dat geval is lid worden niet aan de orde.

4. Kosten koper

Voor de aankoop van een garagebox gelden min of meer dezelfde regels als wanneer je een huis gaat kopen. Je krijgt dus ook te maken met kosten voor de koper: bijkomende kosten die je moet betalen voor de aankoop en overdracht van de garagebox.

5. Controleer van de staat van onderhoud

Check de staat van de garagebox of die van het gebouw waarin de box zich bevindt goed voordat de aankoop rond is. Controleer ook eventueel achterstallig onderhoud aan deuren, vloeren, dakbedekking, schilderwerk en elektra. Als dit niet in orde is, door naar de volgende! Loop goed na waar je zelf verantwoordelijk voor bent qua onderhoud en wat de VvE voor je doet.

Bij Boxx Opslag bieden we onderhoudsvrije garageboxen te koop aan als extra opslagruimte of als investering. Op onze goed bereikbare garageparken vind je verschillende voorzieningen en garageboxen van diverse afmetingen. Ben jij op zoek naar je eigen garagebox? Of een andere vorm van externe opslagruimte, zoals self storage of mobiele opslagboxen? Neem contact op met onze ruimteadviseurs voor extra informatie!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk